Ünnepi koncert a 95. születésnapon

Fellépésünk Baján

Fellépéseinkből montázs

Koncz Zsuzsanna Miskolcon született, általános és középiskoláit ott végezte. Főiskolai tanulmányait Egerben végezte, ahol történelem - ének - zene szakon szerzett tanári diplomát.
 
1972-ben kezdte pedagógusi pályáját Hajdúszoboszlón, egy ének - zenei általános iskolában, ahol a 115 fős gyermekkar vezetését is rábízták. Az ének - zene tanításában, a kóruséneklésben, az örömteli éneklést, a tiszta intonációt, a ritmikai megfelelést és a pontos szövegmondást mindig fontosnak tartotta.
 
1982-1992 között a Debreceni Tanítóképző Főiskola gyakorló iskolájában szakvezető tanár, majd 1983-tól gyakorlati képzési igazgató - helyettes. Mellette párhuzamosan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatának is szakvezető tanára, a hallgatók tanítási gyakorlatát vezeti ének - zenei osztályaiban. 1995-től a hajdúszoboszlói 4. sz. Ének - Zenei Általános Iskola (1999-től Bárdos Lajos Általános Iskola) igazgatója 2009-ig, azóta nyugdíjas.
 
1972-től tagja Hajdúszoboszló pedagógus énekkarának, hangképzést tart a kórusban és a szoprán szólam vezetését is ellátta. 1974-től korrepetitor és helyettes karnagy, a női szólamokból női kart szervez, egy- egy koncerten fellépnek.
 
1999-től 2011-ig karnagya a Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkarnak.
 
2011-ben költözött Balatonlellére. Mivel életének meghatározó eleme az éneklés, ezért szükségesnek érezte, hogy találjon egy kórust, ahol ennek "hódolhat". Így találta meg a balatonboglári Balaton VOX 2012 januárjában, ahol nagy szeretettel fogadta a kórus és ő maga is rögtön megtalálta a helyét.
 
2012 szeptemberétől karnagya a Balaton VOX énekkarnak. Évente több fellépésük van. Kiemelt rendezvényeik az adventi, karácsonyi koncertek, s a régió kórustalálkozói.
 
Munkájának középpontjában a tiszta intonáció, a zenei kornak megfelelő előadásmód és az örömteli "együtt zenélés" áll. Kiemelten foglalkozik a hangképzéssel, célja az egységes szólam hangszín kialakítása.
 
Ars poeticája, hogy az örömteli éneklés alapja az amatőr ének együtteseknél, a személyes barátság. Ez a biztosíték arra, hogy képesek együtt olyan művészi színvonalon megszólaltatni egy- egy kórusművet, mely a hallgatóságnak ugyanolyan örömöt ad, mint az énekeseknek. Ezért találkozik hetente két alkalommal - hétfőn, szerdán - 2,5 órára az együttes 45 tagja.

  Személyes elismerései:
  • Liszt Ferenc Emlékplakett 1989
  • Kölcsey Emlékplakett 1991
  • Eötvös Emlékérem 2006
  • Szép Ernő Díj - Hajdúszoboszló Város kultúrájáért kitüntetés 2006
  • Fasang Árpád díj 2011
  • Hajdúszoboszló városért díj 2011
  • A Bárdos Lajos Pedagógus Énekkarral elért legmagasabb szakmai elismerés
  • "Kiemelt Hangversenykórus" cím elnyerése az országos minősítésen