Minősültünk

Az utóbbi időben a média hangos a "minősítés" szótól. Sokszor kellemetlen utócsengéssel, de a mindennapi életünk szerves részévé vált, hogy megmérettetünk. Az értelmező szótárt olvasgatva lehet a szót árnyalni, illetve a különböző területekre átértelmezni, de a lényege nem változik - valamiért besorolnak egy kategóriába.
A Balaton VOX-szal is ez történt - "önszántunkból" kértük fel a KÓTA-t, hogy az általuk kijelölt zsűri tagjai, értékeljék az utóbbi időben elvégzett munkánkat kategóriaminősítéssel a Kodály Zoltán által meghatározott alapelvek szerint, hisz:
 "A minősítés elsődleges célja, hogy elősegítse az amatőr énekkarok munkájának szakmai megítélését, hogy világosan megjelölhető feladatokat, s ezek révén is rangot adjon a kórusok rendszeres tevékenységének, fenntartsa a karéneklés értékes közösségi hagyományait és serkentse az együttesek szakmai színvonalának emelkedését. "

2016. május 29-én, egy szép vasárnap délután, a Keszthelyi Helikon Kórussal közösen köszöntöttük a balatonboglári evangélikus templomban megjelent zsűrit, Mészáros Miklós polgármester urat és a lelkes hallgatóságot, közös énekünkkel, Knut Nystedt: Jubilate című kórusművével.
Elmondhatatlan élmény együtt énekelni másokkal! A kórustagok lelke szárnyra kel, csatlakozik a többiekéhez és könnyűvé válik - elhagyja a földi dolgokat, szabadon repül.
 Ez az érzés feloldotta a tét súlyát, a görcsöcskéinket és ráhangolt bennünket a feladatra - a zsűri előtti szereplésre. Koncz Zsuzsanna karnagynőnk vidám, ám határozott egyéniségével tovább erősítette magabiztosságunkat.
(Kedves olvasók és koncertre járók - önök sosem látják azt, hogy egy szemöldökhúzás, komolyabb tekintet, egy vicces arc, egy grimasz, vagy egy "Rolling Stones" jel milyen hangulati változásokat eredményez a kórustagoknál - visszafog, meglódít, vidámmá tesz, összehangol? vagy éppen kisegít a szövegben, ha elakad az ember.)A Karácsony Kornél minősítő hangversenyen a Balaton Vox kórus a következő műsorral szerepelt:

1.   Praetorius: Szép vagy muzsika   
2.   Hassler : Gagliarda     
3.   Beethoven: Isten dicsősége
4.   Rachmanyinov: Bogorodece Devo
5.   Caccini: Ave Maria
6.   Mosonyi M.: Libera      
7.   Saint-Saëns: Ave verum + Erika
8.   Karai J.: Adok Néked én egy almát
9.   Láng I.: Szerenád
10. Várnai Ferenc: Mecsek-alji nóták

Különböző zenei korszakok, magyar és külföldi szerzők, hangszeres és a capella darabok, népdalcsokor, könnyebb és nehezebb művek alkották változatos repertoárunkat.
 A koncert második felében a Helikon Kórus varázsolta el a hallgatóságot, és a Vox tagjai immár letéve vállukról a terhet - gyönyörködtek a másik énekkar műsorában, majd egy újabb közös énekléssel, Bárdos Lajos: Tábortűznél című kórusművel zártuk a koncertet és vártuk a zsűri döntését. A délután egyik nagy ajándéka volt számunkra, hogy a vendég dalosok is szurkoltak nekünk, lelkesítettek bennünket tapssal és baráti szóval. Köszönjük!


Kerekesné Pytel Anna, Nagy Ernő és a zsűri elnöke, Kertész Attila karnagy úr a Balaton Vox kórust a Fesztiválkórus minősítéssel jutalmazta, amely a kategórián belül is a második fokozatot jelenti. Kimondhatatlan eufórikus hangulatba kerültünk, hisz nem egy-, hanem két lépést sikerült megtennünk - magasra állítva a mércét a jövőre nézve és kedves szavaikat, jó tanácsaikat idézve: "... ez még több munkát és fegyelmezettebb, pontosabb hangképzést is jelent." Viccesen megjegyezték, hogy egy Fesztiválkórusnak hetente háromszor kell majd próbálni, de az "enyhe kacaj", amely fogadta a javaslatot, no meg az ő mosolyuk is jelezte, hogy egy amatőr kórus esetében ez csak szép álom.
Vannak az ember életének olyan pillanatai, amikor valami olyan érzés járja át, melyet nehéz szavakba önteni - megérinti Isten lelke, vagy eggyé válik az univerzummal, esetleg olyan rezgéshullámok járják át, amely csak egy-egy emelkedett pillanatban adatnak meg - borsózik az ember bőre, néhány másodperces révületbe esik, kilép térből és időből. ... érzi, hogy valami felejthetetlennek és hatalmasnak a részese. Sokan éltük ezt meg a mai délutánon, hol az egyik, hol a másik mű előadása közben.
Boldogsággal és büszkeséggel tölt el, hogy részese lehettem ennek az eseménynek, hogy tagja lehetek a kórusnak - köszönöm, hogy megismerhettelek benneteket drága barátaim és társaim! Az életem sokkal szegényebb lenne nélkületek! Sok munka áll mögöttünk, rengeteg veríték, de megérte!

Megmérettünk... és nem találtattunk könnyűnek!

TéVé

Bejelentkezés

2013. Balaton Vox Kórus Egyesület
Joomla template by TG